Een goede sociaal emotionele ontwikkeling
De sociale en emotionele ontwikkeling van een kind vinden wij zo belangrijk, dat we dit als het fundament zien van ons onderwijs. We besteden veel aandacht aan taal, het gesprek , samen werken, samen spelen, plannen maken, nieuwsgierig zijn, initiatieven nemen en zelfvertrouwen hebben.
We leren de kinderen te overleggen, om te gaan met teleurstellingen en zelf onenigheden of ruzietjes op te lossen. Wij nemen daarbij zelf de voorbeeldrol en hebben veel gesprek hierover met de kinderen. Dat is de basis van onze pedagogische aanpak.
Voor de sociale en emotionele ontwikkeling gebruiken wij daarnaast de aanpak van Kwink. Hiermee maken we ook de sociale en emotionele vorming onderdeel van de dagelijkse praktijk.
Het komt helaas voor dat een kind wordt gepest, hoe preventief we ook werken. Wij nemen pesten heel serieus.
Wat doen we preventief?
Om pestgedrag te voorkomen zijn de volgende punten van belang:
- We hebben schoolregels; bij de start van een schooljaar worden deze besproken en uitgelegd;
- De leerkracht én de kinderen stellen ieder schooljaar samen de groepsregels vast;
- De leerkrachten houden toezicht bij het binnenkomen en verlaten van de school, en tijdens de pauzes;
- We overleggen met ouders bij (dreigende) incidenten;
- We werken met vertrouwenspersonen (intern en extern) bij wie kinderen en ouders terecht kunnen.
Wat doen we bij pesten?
Zowel het kind dat gepest wordt als het kind dat pest vertelt of schrijft op wat er is gebeurd en wat de oorzaak kan zijn.
Over het algemeen komen we er dan wel uit en ongewenst gedrag wordt besproken. We maken op school aantekeningen wat er gebeurde en nemen dit met de ouders door.
Ongewenst gedrag is niet alleen iets van kinderen onder elkaar. Kinderen moeten zich ook luisteren naar en reageren op ouders, teamleden en anderen in ons wijkcentrum.
Om pesten zo goed en snel mogelijk op te kunnen lossen maakt de school gebruik van een ‘Pest en cyberpest’ protocol. Dit kunt u vinden onder het kopje protocollen.
Vertrouwenspersonen
Ondanks dat we onze uiterste best doen om een sociaal veilige schoolomgeving voor iedereen te creëren, kan het gebeuren dat er zich iets voordoet wat ons ontgaat. Wanneer u dat ervaart, iets u niet lekker zit, u vragen heeft over wat zich heeft voorgedaan, dan nodigen we u uit om een afspraak te maken met de leerkracht van uw kind, of wanneer van toepassing de directeur of intern begeleider.
Komt u er niet uit, of u ervaart een drempel om zaken bespreekbaar te maken dan kunt u terecht bij onze vertrouwenspersonen:
Intern: Karlijn (karlijn.lentink@spog.nl)
Extern: Willemijn Scheeren, tel: 0619361245, info@willemijnscheeren.nl
De interne vertrouwenspersoon biedt allereerst een luisterend oor en geeft, wanneer u dat wenst, informatie over mogelijke vervolgstappen die u kunt nemen. U bepaalt zelf de keuze die u maakt. Zij kan u hierbij wel ondersteunen.
De interne vertrouwenspersoon is er voor u én voor de kinderen
Wanneer de kinderen ergens mee zitten, niet lekker in hun vel zitten en dat lastig vinden om met hun leerkracht te bespreken, dan is de interne vertrouwenspersoon er ook voor hen. In vertrouwen kunnen zij bespreken waar mee zitten en wat zij graag opgelost zien. Ook hier biedt de vertrouwenspersoon allereerst een luisterend oor en kijkt met uw kind wat haar/ hem helpt om tot een oplossing te komen en biedt, wanneer helpend, ondersteuning. U kunt erop rekenen dat we vertrouwelijk en integer omgaan met dat wat u of uw kind ons vertelt, een belangrijke waarde voor ons als vertrouwenspersoon.
Onze stichting kent ook een externe vertrouwenspersoon waar u bij terecht kunt. Die begeleidt en ondersteunt medewerkers, ouders en andere betrokkenen bij door hen ervaren ongewenste omgangsvormen en integriteitsvraagstukken. Als externe vertrouwenspersoon is zij niet bij ons in dienst daarmee onafhankelijk. Ook gaat zij vertrouwelijk om met de informatie die zij krijgt, zij heeft immers een geheimhoudingsplicht (m.u.v. strafbare feiten). Wanneer u denkt dat zij iets voor u kan betekenen, neem gerust contact met haar op.